Gofry domowe – przepis na gofry pyszne i chrupiące

Gofry są jednym z ulubionych deserów wielu osób. Ich chrupiąca skorupka i delikatne wnętrze sprawiają, że są niezastąpione dla miłośników słodkości. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na domowe gofry, podpowiemy jak je wypiec oraz z czym podawać ciepłe gofry.

Prosty przepis na gofry lekkie i chrupiące

Aby zrobić chrupiące gofry będziemy potrzebować:

  • ok. 200 gramów mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypty soli

Wszystkie składniki należy wymieszkać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno poleżeć ok. pół godziny. Następnie należy rozgrzać gofrownicę i w wysokiej temperaturze upiec gofry. Czas pieczenia oraz ilość ciasta jest zależna od mocy i wielkości gofrownicy.

Domowe gofry – jakie dodatki można dodać do ciasta, aby były pyszne?

Do ciasta na gofry można dodać różne dodatki, aby nadać im dodatkowego smaku. Można dodać odrobinę wanilii lub cynamonu, aby nadać ciastu aromatyczny smak. Można także dodać kawałki czekolady lub świeże owoce, które dodadzą niepowtarzalności.

Jak podawać i czym ozdabiać gofry?

Najpopularniejszym dodatkiem jest cukier puder, który posypuje się na wierzch gofrów. Można także dodać do nich bitą śmietanę, dżem, syrop klonowy lub świeże ulubione owoce. Te ostatnie można przygotować w najróżniejszych konfiguracjach i różnymi sposobami np. dodać plasterki truskawek i bananów, dodać borówki i wszystko posypać posypką.

Zobacz także: GDZIE KUPIĆ NAJLEPSZE MAKARONIKI? ODKRYJ NASZE ULUBIONE SKLEPY!

Jak zrobić ciasto na gofry fit?

Przedstawiamy uniwersalny przepis na gofry fit, które zawierają mniej kalorii i składniki o niższym indeksie glikemicznym niż te klasyczne. 

Składniki:

  • 300 gramów mąki pełnoziarnistej (może być też np. owsiana)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (można zastąpić musem jabłkowym lub bananowym, w tej porcji pół szklanki powinno idealnie zastąpić 2 jajka)
  • 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu (lub mleko roślinne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego zdrowego oleju)

Opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru kokosowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki należy wymieszkać mikserem na gładką masę, a następnie upiec w gofrownicy.

Do podania (według uznania) można dodać świeże owoce, miód, jogurt naturalny, orzechy, nasiona.

Wytrawne gofry krok po kroku – sprawdzony przepis

Wytrawne gofry coraz częściej goszczą na naszych stołach. Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku z ulubionymi dodatkami mogą być zarówno śniadaniem jak i kolacją. Oto najprostszy przepis jak je zrobić.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki przennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania: Oddziel białka od żółtek, żółtko połącz z resztą składników. Białko ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy z żółtkami delikatnie mieszając. Upiecz gofry i odstaw je na kratkę, aby nie zmiękły.

Propozycje podania:

  • Plastry wędlin (salami, szynka parmeńska, bekon)
  • Ser żółty, pleśniowy
  • Awokado, suszone pomidory, sałata
  • Sos czosnkowy lub inny ulubiony

Gofrownica – jak upiec najlepsze gofry domowe?

Aby domowe gofry były rumiane i chrupiące, takie jak z budki warto pamiętać, że gofrownica jest w tej kwestii najważniejsza.

  • Sprzęt do pieczenia gofrów powinien wypiekać w wysokiej temperaturze, więc warto wybrać urządzenie, które posiada dużą moc.
  • Aby zrobić gofry, które będą idealnie chrupiące powierzchnia urządzenia powinna być nieprzywierająca.
  • Aby wyszły puszyste gofry i chrupiące, muszą być wygodne uchwyty i działające zamknięcie.

Oto kilka dodatkowych wskazówek dotyczących przyrządzania gofrów domowych:

  1. Aby sprawdzić, czy gofry są już gotowe, warto zobaczyć, czy mają złoty kolor na zewnątrz. Kiedy ich skorupka jest rumiana i chrupiąca, oznacza to, że gofry są gotowe do podania. Można także sprawdzić ich gotowość, delikatnie dotykając skorupki – powinna być chrupiąca na zewnątrz, a jednocześnie miękka w środku. Nie powinno się otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia, odczekaj 5 min zanim otworzysz urządzenie.
  2. Przed rozpoczęciem wypiekania gofrów ważne jest odpowiednie przygotowanie gofrownicy. Po pierwsze, rozgrzej tak, aby była odpowiednio gorąca. Następnie, posmaruj gofrownicę odrobiną masła lub oleju, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
  3. Aby uzyskać lekkie i chrupiące gofry, można dodać do ciasta odrobinę śmietany. Ten składnik sprawi, że gofry będą mięciutkie i puszyste. Po upieczeniu, można je podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami, co dodatkowo podkreśli ich lekkość i smak.

FAQ

Jak zrobić puszyste i chrupiące gofry?

Aby zrobić puszyste i chrupiące gofry mieszamy: ok. 200 gramów mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki rozpuszczonego masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Składniki mieszkamy do uzyskania gładkiej masy i pieczemy w gofrownicy.

Czy do gofrów dodaje się proszek do pieczenia?

Tak do gofrów dodaje się proszek do pieczenia. Na 200 gramów mąki dodajemy około 0,5 – 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

Czy da się zrobić gofry bez mąki?

Tak, da się zrobić gofry bez mąki pszennej. Można dodać zblendowane na pył płatki owsiane.

Ile jajek do gofrów?

W przepisie na gofry możemy przeczytać proporcje, 200 gramów mąki, 2 jajka.

Redakcja homedelight.pl