Podczas letnich gorących dni często szukamy sposobów na schłodzenie się. Najlepiej domowymi sposobami, nie wymagającymi wychodzenia z domu. Możemy wziąć zimny prysznic, napić się chłodnego napoju lub zrobić lody.
Co znajdziesz w tym artykule:
- Jak zrobić sorbet? Sprawdzony przepis
- Jak zrobić domowe lody z dwóch składników?
- Jak zrobić domowe lody tradycyjne?
Jak zrobić sorbet? Sprawdzony przepis
Zastanawiając się jak zrobić domowe lody jedną z pierwszych rzeczy, które przychodzą nam na myśl jest właśnie sorbet. Zimny, orzeźwiający i bardzo prosty w wykonaniu deser.
Do przygotowania domowego sorbetu potrzebujemy:
- mrożone owoce (truskawki, maliny, cytryny itd.), syrop cukrowy (rozpuszczony cukier w wodzie w proporcjach 1:1), zamrażarka, blender, pojemnik.
Instrukcja krok po kroku jak zrobić sorbet:
- Najpierw należy zblendować mrożone owoce z syropem cukrowym (proporcje według uznania).
- Następnie przełożyć masę do pojemnika, przykryć i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Można skorzystać z gotowych form na lody na patyku, wtedy będą potrzebowały mniej czasu w zamrażarce.
Dodatkowo: Można użyć świeżych owoców zamiast mrożonych, w takim przypadku czas chłodzenia w zamrażarce należy wydłużyć o kilka godzin (ok. 6h w zamrażarce powinno wystarczyć).
Podpowiedź: Do zrobienia sorbetu można użyć różnych owoców lub ich mieszanek (np. ananas, mango lub truskawka, melon). Warto eksperymentować i szukać nowych kombinacji smakowych, aż znajdziemy tą idealnie do nas pasującą.
Zobacz także: GDZIE KUPIĆ NAJLEPSZE MAKARONIKI? ODKRYJ NASZE ULUBIONE SKLEPY!
Jak zrobić domowe lody z dwóch składników?
Jest wiele metod jak zrobić domowe lody tylko z dwóch składników:
- Słodkie lody śmietankowe
Ubita śmietana 30% (dwie szklanki) połączona z mlekiem zagęszczonym (ok. pół szklanki, zależnie od preferencji). Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do pojemników i mrozimy przez noc.
- Lody czekoladowe
Bita śmietana 30% (dwie szklanki) połączona z kremem czekoladowym (ok. ćwierć szklanki). Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do pojemników i mrozimy przez noc.
Te proste dwa sposoby można połączyć z wieloma dodatkami dla urozmaicenia smaków, np. orzechami, świeżymi owocami, kawałkami czekolady.
- Lody bananowo – orzechowe
Dla osób, którym zależy na “zdrowej” wersji lodów możemy zaproponować to połączenie.
Zamrożone kawałki dojrzałych bananów (ok. 3 – 4 sztuki) blendujemy z masłem orzechowym (ok. 2 – 3 łyżki). Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i mrozimy przez noc.
Zobacz także: EDAMAME – GDZIE KUPIĆ I JAK PRZYGOTOWAĆ?
Jak zrobić domowe lody tradycyjne?
Domowe lody kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, najczęściej są to lody śmietankowe. Ten przepis może być jakościową podstawą do różnych rodzajów smaków lodów.
Do ich przygotowania będziemy potrzebować:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30% (lub więcej)
Sposób przygotowania:
- Na początku trzeba dokładnie utrzeć żółtka z cukrem.
- Do tej masy należy stopniowo wlewać wrzące mleko, cały czas szybko mieszając. Następnie odstawić zgęstniałą masę do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu ubić śmietankę 30%.
- Do przestudzonej masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając.
- Wymieszaną dokładnie masę przekładamy do maszyny do lodów, a następnie do zamrażarki.
Jeżeli nie posiadamy maszyny do lodów, przekładamy masę do pojemnika, a potem do zamrażarki pamiętając o częstym mieszaniu.
Jak widzisz, przygotowanie domowych lodów nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Możesz wykonać je w domowym zaciszu w zaledwie kilka dni. Smacznego!