Kurkuma działanie i zastosowanie w kuchni

Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, do złudzenia przypominająca imbir, ma złoto-brązową skórkę, natomiast w środku jest jaskrawo pomarańczowa. Roślina, z której wytwarza się przyprawę zwaną kurkumą to ostryż długi. Kurkuma jest znana głównie jako przyprawa stosowana w kuchni, zazwyczaj jest spożywana w formie wysuszonej lub sproszkowanej. To produkt, który nie tylko poprawia smak wielu dań, ale posiada także właściwości zdrowotne. Poznaj kurkuma działanie i właściwości.

Kurkuma działanie i właściwości zdrowotne

Kurkuma zastosowanie ma szerokie, przede wszystkim wykazuje działanie lecznicze. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, dlatego warto zdecydować się na jej przyjmowane w przypadku infekcji, stanów zapalnych, ale także w profilaktyce. Kurkuma zawiera tumeron, czyli związek wspomagający namnażanie się komórek mózgowych. Tak, więc spożywając kurkumę regularnie, można cieszyć się z poprawy pamięci, koncentracji, to dobre opcja, jeżeli chcemy zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym u osób starszych.

Oczywiście to nie koniec dobroczynnych właściwości kurkumy, bo wykazuje ona także działanie rozkurczające oraz antybakteryjne, a więc może przynieść ulgę osobom cierpiącym z powodu wrzodów. Nie można nie wspomnieć także o działaniu odchudzającym, kurkumę bardzo często poleca się osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Korzeń kurkumy może okazać się doskonałym wsparciem w przypadku choroby trzustki.

Poznaj również niezwykłe działanie czosnku niedźwiedziego!

Kurkuma wspiera odporność, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga również oczyszczanie organizmu. Jest dobra na wiele dolegliwości, działa także profilaktycznie, dlatego bez wątpienia warto zdecydować się na jej stosowanie.

Kurkuma działanie

Kurkuma w kuchni

Kurkuma przyprawa jest znana i ceniona przez miłośników gotowania. Można dostać ją w każdym sklepie spożywczym, jej dostępność jest duża. Na co dzień warto używać jej do przyprawiania różnych potraw, gdyż jest bardzo zdrowa. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, potrawek makaronowych, a nawet deserów, czy koktajli. Kurkuma wzbogaca potrawy swoim niesamowitym aromatem i smakiem. Bardzo często dodaje się ją także, aby zabarwić danie. Można ją stosować na kilka sposobów, nie tylko w formie proszku, bo równie dobrze można kupić kłącze kurkumy. Należy obchodzić się z nią tak samo, jak z imbirem, można ją obrać i wrzucić do wyciskarki do soków, albo pokroić w plastry i dodać do zupy lub do potrawki. Możliwości jest naprawdę dużo. Ze świeżą kurkumą należy uważać, gdyż barwi przybory kuchenne, materiały i ręce.
Oczywiście kurkuma jest stosowana także poza kuchnią, bardzo często jest składnikiem kosmetyków, maseczek, kremów. Ma szerokie zastosowanie i jest bardzo skuteczna.

Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kuchni i w lecznictwie, dlatego bez wątpienia warto włączyć ją do swojej codziennej diety. To bardzo ciekawa, smaczna przyprawa, która działa pozytywnie na nasze zdrowie oraz samopoczucie, dlatego na pewno warto włączyć ją do swojego jadłospisu, nawet jeżeli mielibyśmy ją spożywać wyłącznie w formie przyprawy do dań.

Sprawdź również lecznicze właściwości szałwii lekarskiej

Redakcja homedelight.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.